top of page

Sinä päätät, minä tuen!


Ei-tietämisen periaate on ratkaisukeskeisen terapian kulmakivi, joka korostaa terapeutin ja asiakkaan välistä tasa-arvoista kumppanuutta. Terapeutti ei ole asiantuntija, joka tietää paremmin kuin asiakas, miten tämän tulisi elämänsä ongelmiin suhtautua. Sen sijaan terapeutti tunnustaa, että asiakas on oman elämänsä asiantuntija ja omien kokemustensa paras tulkitsemaan.


Ei-tietämisen periaate ei tarkoita sitä, että terapeutti ei ole koulutettu tai osaava. Päinvastoin, terapeutti tuo mukanaan laajan valikoiman työkaluja ja tekniikoita, jotka voivat auttaa asiakasta. Kuitenkin terapeutti käyttää näitä taitojaan tukemaan asiakasta omassa itsetutkiskelussaan ja omien ratkaisujensa löytämisessä, eikä määrää niitä ylhäältä päin.


Ei-tietämisen periaate voi aluksi tuntua epätavalliselta tai jopa haastavalta, erityisesti niille, jotka ovat tottuneet perinteisempään terapiamalliin, jossa terapeutti toimii auktoriteettina. Kuitenkin tämä lähestymistapa on usein hyvin voimaannuttava asiakkaalle. Se antaa hänelle mahdollisuuden ilmaista itseään vapaasti ja tutkia omia ajatuksiaan ja tunteitaan ilman pelkoa tuomiosta.


Ei-tietämisen periaate myös rohkaisee asiakasta ottamaan vastuun omasta elämästään ja omista päätöksistään. Sen sijaan, että hän odottaisi terapeutin kertovan, mitä tehdä, hän oppii luottamaan omiin kykyihinsä ja tekemään omat päätöksensä. Tämä voi johtaa pitkäaikaisiin muutoksiin ja auttaa asiakasta tuntemaan itsensä vahvemmaksi ja itsenäisemmäksi.


Lisäksi ei-tietämisen periaate voi edistää avoimempaa ja luottavaisempaa vuorovaikutusta terapeutin ja asiakkaan välillä. Asiakas saattaa olla valmis jakamaan syvemmän ja henkilökohtaisemman tiedon, kun hän tietää, ettei häntä arvostella tai tuomita. Tämä avoimuus voi auttaa terapeuttia ymmärtämään asiakkaan tilannetta paremmin ja tarjoamaan parempaa tukea.


Kaiken kaikkiaan ei-tietämisen periaate on voimakas työkalu, joka tekee ratkaisukeskeisestä terapiasta ainutlaatuisen ja tehokkaan. Se muuttaa perinteisen terapiamallin dynamiikkaa ja asettaa asiakkaan keskiöön omien ratkaisujensa löytämisessä. Jos kaipaat terapiamuotoa, joka korostaa sinun voimavarojasi ja asettaa sinut itse päätöksentekijäksi omassa elämässäsi, kannattaa harkita ratkaisukeskeistä terapiaa ja sen ei-tietämisen periaatetta.

41 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page