Työnohjaus - olennainen osa työhyvinvointia
Liialliset työvaatimukset, työpaikan huono ilmapiiri, positiivisen palautteen puute, epäpätevä esimies tai hankala työtoveri, jopa työpaikkakiusaaminen. Työ voi olla virikkeetöntä tai työtilanne hallitsematon. Työstä voi tulla riippuvaiseksi tai työ voi johtaa uupumukseen. Onneksi nämä eivät ole ihan arkielämää joka työpaikalla mutta Valitettavan tavallisia nämä ongelmat silti ovat.
Työnohjaus on hyvä hetki käydä läpi omaa tilannettasi työpaikalla. Selvitellä olemassaolevia haasteita ja tavoitteita, pohtia työsuhteita esihenkilöihin, työkavereihin ja asiakkaisiin. Säännöllisesti tehtynä tämä kasvattaa kykyä selviytyä haasteita ja jopa olla joutumatta hankaliin tilanteisiin.
Työnohjauksen viisi kulmakiveä
1. Luottamus ja rehellisyys
Työnohjaus on onnistunut, kun saat rohkaisua ja tukea omaan työhösi. Uudet näkökulmat tuttuihin asioihin auttavat myös jaksamisessa ja lisäävät ymmärrystämme. Ratkaisukeskeinen ajattelutapa on myös metodi, jota opit pian käyttämään myös itse kohdatessasi erilaisia haasteita.
2. Aktiivinen kuunteleminen ja keskustelu
Työnohjaus on aktiivista kuuntelemista ja keskustelua. Käymme työnohjaustapaamisella läpi niitä haasteita joihin olen törmännyt ja ratkaisukeskeisen työtavan mukaan etsimme erilaisia näkökulmia asiaan erilaisten kysymysten muodossa.
3. Joustavuus ja luovuus
Ratkaisukeskeinen työtapa korosta ennen kaikkea joustavuutta ja luovuutta. Ongelmien ratkaisu perustuu pitkälle sinun omaan osaamiseen, sinun kokemusmaailmaan ja luovaan ongelmanratkaisuun. Työnohjaajana olen joustava ja ilmenee parhaiten siinä että sopeudun helposti siihen maailmankuvaan jonka koet omaksesi. Samalla opimme myös joustavuutta elämän edessä: aina emme voi olettaa että oma tahtomme täyttyy kaikessa, tarvitsemme myös terveellä tapaa sopeutumiskykyä ja joustavuutta.
4. Tavoitteellisuus ja kehittyminen
Työnohjaus on tavoitteellista ja päämäärätietoista. Asetamme tavoitteen heti alkutapaamisella ja seuraamme sen toteutumista säännöllisesti. Meidän kummankin tavoite on se, että kehitymme työntekijöinä ja löydämme uusia ratkaisuja ja ulottuvuuksia nykyiseen tilanteeseen, näemme mahdollisuuksia siellä, missä emme niitä välttämättä edes havaitse.
5. Rohkaisua ja tukea
Työnohjaus on onnistunut, jos saat rohkaisua ja tukea omaan työhösi. Uudet näkökulmat tuttuihin asioihin auttavat myös jaksamisessa ja lisäävät ymmärrystämme. Ratkaisukeskeinen ajattelutapa on myös metodi, jota opit pian käyttämään myös itse kohdatessasi erilaisia haasteita.
Kalenterissa on vielä vapaata
Tällä hetkellä on vapaita aikoja, ota yhteyttä. Sovitaan samalla tapaamisajankohta ja kuinka usein tapaamme.